I Will Cook For Food

I Will Cook For Food startede som en pludselig indskydelse i efteråret 2012. Kort sagt drejer det sig om, at jeg handler, laver maden og vasker op, mod selv at spise med. Det blev en uforudset succes, og det har ændret min hverdag radikalt.

Nu kan jeg også hyres på mere traditionel vis af private såvel som virksomheder, hvor jeg laver mad til alt fra private middage til fødselsdage, polterabends, receptioner og firmamiddage.

Derudover kommer jeg gerne ud og laver mad sammen med jer som en event, hvor vi laver maden i fællesskab.

Jeg laver al maden på lokationen. Du skal derfor have et fuldt køkken til rådighed. Det behøver dog ikke at være et professionelt køkken – jeg indretter mig efter vilkårene, fuldstændig som jeg også har gjort siden det oprindelige I Will Cook For Food projekt startede.

I Will Cook For Food er under konstant udvikling og forandring. Mit sigte er at det sociale inddrages i såvel madlavning som måltid. Jeg kalder det sociogastronomi. // Thomas Aaby Berdal
KONTAKT     kontakt@iwillcookforfood.dk    Skriv for at modtage opkald

skipperlabskovs12.11.12 - Lidt præstationsangst har man vel altid. Og den bliver helt klart trumfet, når dagens vært er dedikeret madnørd, forfatter – og i øvrigt aktiv på flere niveauer indenfor mad, madkultur og bæredygtighed.

Og så har hun bedt om en klassiker, som jeg aldrig har lavet før – og ikke engang særlig godt kan lide. Skipperlabskovs.

Jeg ankommer tidlig eftermiddag, til hendes store villalejlighed i Charlottenlund. Noget af min anspændthed fordufter dog hurtigt. Signe er meget afslappet, sød og imødekommende. Og selvom køkkenet er spækket med gode sager, virker det hele nu også ret uprætentiøst.

Jeg får en rundvisning i køkken og drivhus, og får også lige hilst på nogle høns der render rundt i haven. Og forsøger at skabe mig et overblik over hvad jeg skal købe ind – og hvordan jeg planlægger madlavningen, så vi kan spise i nogenlunde tid (til stadighed et af mine største problemer i et køkken – at blive færdig til planlagt tid).
Jeg forsøger også at tænke en variant af skipperlabskovsen frem, som jeg selv bedre vil kunne lide.

Samtidig skulle der noget tilbehør til, som løfter det tunge i retten til en lidt mere spændstig oplevelse. Mener jeg.
Jeg besluttede mig for at lave tre forskellige tilbehør til (og brød). En rødkålssalat, råsyltede rødbeder og en peberrodscreme.

Brød
Før jeg skal ud at handle, rører jeg en dej sammen til brød. Og så vidt jeg husker, landede jeg på en blanding af finmalet spelt, fuldkornsspelt, ølandshvede og en en kornblanding som jeg fandt i skuffen. Måske femkorn.
Satte kornblandingen i blød i kogende vand, for at gøre kernerne mere bløde. Og glemte i øvrigt at komme dem i, i første omgang (men æltede dem ind i dejen, første gang jeg slog den ned).

Jeg lavede en gærdej, med ca. 15-20 g. gær (Havde relativ kort hævetid til rådighed, så jeg måtte skrue gærmængden lidt op. Hvis man koldhæver dejen natten over, kan man nøjes med 5-10 gram), 3-4-5-6 cl. Lunken vand, noget honning (en spiseske eller to) – og lidt salt (som først kommes i sammen med melet). Og så æltes der mel ind i, til dejen er fast. Vel ca. 500-750 gram +/- … Brødet stilles til hævning i en skål, under et vådt viskestykke. Jeg slog dejen ned et par gange over de næste timer, hvor jeg delte dejen i to brød sidste gang og lod det hæve en halv times tid mere. Og bagte det til sidst i en forvarmet ovn – først på 250 grader i 5-10 min, og skruede herefter ned på ca. 200 grader.
- Hold løbende øje med brødet – og bank lidt på det, for at få en fornemmelse af bagningens fremgang.

Skipperlabskovs
Jeg startede med at blanke nogle løg i en blanding af smør og olivenolie i en stor sort gryde. Herefter svitsede jeg noget krydret pølse, som jeg havde fundet i køleskabet, i gryden, hvorefter jeg langsomt brunede kødet (oksetykkam, som jeg havde skåret i velvoksne tern på 4-5 cm.). Jeg tog en stegepande til hjælp, så jeg brunede kød både i gryden og på panden ved siden af. For på den måde at undgå at kødet kogte i stedet for at blive stegt.
Da alt kødet var brunet, tilsatte jeg lidt rødvin, citronsaft og æblecider-eddike, som jeg lod simre ind i kødet. Herefter kom jeg et par store stykker gulerødder, knoldselleri og porre i gryden (de bliver fisket op igen senere) – og tilsatte kogt vand og lidt laurbærblade (jeg er forsigtig med laurbærbladene, fordi jeg lidt tror at det er dem jeg har det anstrengt med i forhold til skipperlabskovs – men man kan jo bare give den gas, hvis man kan lide det på den måde).
Nu får det hele, under løbende tilsmagning og justering, lov til at simre nogle timer. En 45 minutter før servering fjernes porre, selleri og gulerødder og der tilsættes kartofler, samt lidt finthakkede gulerødder og selleri. Og det hele simres nu sammen til kartoflerne er helt møre og udkogte. Og gulerødder og selleritern er gået helt i et med retten.
Jeg kan bedst lide skipperlabskovsen ”tyk”. Altså rimelig fast, og med store stykker kartoffel og kød i (som jo selvfølgelig er helt mørt). Men det er naturligvis en smagssag. Andre er til den lidt mere splattede variant.

Råsyltede rødbeder
Jeg snittede rødbeder, æbler og citron i fine tynde skiver. Signe havde et mandolin-jern, hvilket var en rigtig fin hjælp. Jeg lagde det hele ned i en blanding af æblecider-eddike, citronsaft, lidt vand, sukker, salt, stjerneanis (grofthakket). Jeg kom blandingen i en frysepose, og lod det ”marinere” i køleskabet nogle timer inden servering.
Vær opmærksom på, hvis æblecider-eddiken er i en gæringsproces(?). Så påvirker det smagen ret meget. I negativ retning. Og det kan man komme ud for (har prøvet det ved en anden lejlighed), også med friske flasker.

Rødkålssalat
Igen kom mandolin-jernet til hjælp. Normalt finthakker jeg bare rødkålen, men det løftede salaten adskillige grader, at rødkålen blev snittet meget fint. Det blev en mere let salat, frem for den tunge og grove, som jeg normalt laver.
Jeg blandede rødkålen med fintsnittede, søde, æbler. Citronsaft. Og hakkede valnødder og klementiner. Og en smule salt og peber.

Peberrodscreme
Blendede cremefraiche (38 %) med citronsaft, revet peberrod, salt, peber og sukker. Og vendte massen med lidt flødeskum til ønskede konsistens og smag er opnået.

Til maden fik vi en god IPA og en Chablis. Og det var en rigtig hyggelig aften i selskab med Signe, hendes søn Noah og Signes veninde Caroline.

Og jeg fik lavet min første skipperlabskovs nogensinde – og i en udgave som jeg faktisk rigtig godt selv kunne lide!

Til toppen